Valea Doftanei este amplasată într-un cadru natural pitoresc, cu multe valențe turistice și lipsit de surse de poluare și degradare a mediului. Câmpina lui Grigorescu și Hașdeu se află la răscruce de drumuri. Din ea pleacă în direcția nord o șosea ce șerpuiește pe valea apei Doftana.
După ce Iași în urmă colinele domoale, muzeul Doftana de la Telega și cheile Brebului, valea se îngustează, căpătând frumuseți montane desăvârșite. Înainte de intrarea în localitatea Valea Doftanei, apele râului au fost zăgăzuite prin construcția barajului de la Paltinu, formând un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu "o mică mare montană" - zonă turistică de mare atracție.
Valea Doftanei este situată în nordul județului Prahova, în zona Carpaților de Curbură, pe cursul mijlociu al râului cu același nume. Ea se află situață în partea nordică a județului Prahova, între văile Prahova și Teleajen. Relieful muntos al acestei localități este mai accentuat către nord, unde este limitrofă cu județul Brașov. Acolo, spre obârșia Doftanei se înalță masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zănoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare și Unghia Mică.
Istoria confirmă că în secolele XVII- XVIII, românii din Țara Bârsei și din zona Sibiului, nemaiputând suporta persecuțiile autorităților austro-ungare au luat drumul bejeniei, trecând la sud de Carpați în Țara Românească, prin pasul Predeluș, stabilindu-se pe Valea Doftanei în satele Tesila și Trăisteni.
Track-ul a fost realizat de Romică Chiriac
Facebook link:
https://www.facebook.com/romica.chiriac.58
Traseele sunt dedicate exclusiv SUV-urilor și se recomandă ca parcurgerea acestora să nu fie facută pe timp de ploaie sau când drumul este acoperit de zăpadă.