Peșterile Muierilor / Polovragi - Lac Malaia 65 KM

Peșterile Muierilor / Polovragi - Lac Malaia

65 KM

Peștera Muierilor


Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Județul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România.


Peștera are o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă în 4 niveluri. Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier.


Peștera Polovragi


Peștera Polovragi se găsește în Munții Parâng, pe malul stâng al Oltețului, la o altitudine de 670 m și la 20 m înălțime față de talvegul râului, pe teritoriul comunei Polovragi între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj.


Este o peșteră caldă și umedă (temperatură constantă – 9 grade și umiditate medie – 90%), care „plânge” cu picături din infiltrații, apă bogată fie în carbonat de calciu, fie în bioxid de siliciu, oxid de fier, etc.


Cei 800 de metri de galerie vizitabilă (din cei peste 10 kilometri cartați de speologi din amonte către aval) reprezintă marea vărsare, iar poarta turistică este avalul, ceea ce explică dimensiunile impresionante de la intrare și, totodată, necesitatea opririi vizitării începând cu porțiunea inaccesibilă publicului larg.


Lacul Malaia


Legenda aminteste ca printre primii care au salasluit aici, in valea „lotrilor” (hotilor) au fost cetele de haiduci ce isi gaseau adapost in adancul padurii la adapostul cetinei de brad sau la umbra fagului, unde dupa un „jaf la drumul mare”, undeva jos in trecatoarea Oltului, sau dincolo peste creasta muntelui, se afundau aici pentru impartirea prazii si pentru a o ascunde in adancurile pesterilor si grotelor din aceasta regiune.



Track-ul a fost realizat de Rasty Petzalis Gabriel

Facebook link: https://www.facebook.com/rasty.gabriel

Traseele sunt dedicate exclusiv SUV-urilor și se recomandă ca parcurgerea acestora să nu fie facută pe timp de ploaie sau când drumul este acoperit de zăpadă. 

Other tracks

Poiana Marului vezi

Poiana Marului

93 KM
Info
Gărâna - Cascada Bigăr vezi

Gărâna - Cascada Bigăr

129 KM
Info
Cheile Sohodol - Lac Cerna vezi

Cheile Sohodol - Lac Cerna

189 KM
Info
Ibanesti - Bucin - Praid vezi

Ibanesti - Bucin - Praid

127 KM
Info