Tara Luanei 219 KM

Tara Luanei

219 KM
Țara Luanei
Legendele din zona de munte a Buzăului spun că Luana era, în vremuri de demult, un înțelept atotputernic stăpân al unei cetăți de pe meleagurile din Munții Buzăului, ale cărei ziduri ajungeau până la cer. Această cetate era străjuită zi și noapte, după cum spun legendele povestite de bătrânii locului, de un soare strălucitor, iar cei care trăiau între zidurile ei erau neînfricați în fața morții.

Luana era cel care știa secretele leacurile izvoarelor tămăduitoare, astfel încât îi vindeca pe cei răniți în războaie, iar aceia care se încumetau să folosească ei singuri apele tămăduitoare se îmbolnăveau și mureau.
În Țara Luanei se găsește cea mai mare concentrare de schituri și locuințe monahale rupestre din spațiul românesc. În zona localităților Aluniș-Nucu-Fișici-Ruginoasa, din comunelor Colți-Bozioru-Brăești, au fost descoperite cele mai complexe astfel de chilii, locuite din preistorie, începând din anii 1000 î.Hr. La Aluniș, se găsește, alături de trei chilii, Biserica "Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul", săpată în piatră, în stânca Culmea Martirei, în anul 1277, de doi ciobani, Vlad și Simion.

"Punctul de pornire" în pelerinaj pe jos la așezările din Ansamblul rupestru Bozioru, de la Nucu, este Poiana Cozanei, un loc unde se poate campa. Dacă vă încumetați să porniți pe traseul chiliilor, trebuie să aveți un GPS pentru orientare, pentru că nu există indicatoare spre așezările rupestre, și nici traseul nu este marcat.
La Ulmet, în apropierea localității Bozioru, se află așa-numitele Babe, de fapt un grup de trovanți spectaculoși ca forme. Se spune că pietrele sunt vii și că sunt vindecătoare, ba chiar pot schimba firea omului. Dar despre legendele locului vă va povesti vreun ghid local dintre copiii din zonă, care se oferă repede să vă fie călăuză.
În centrul comunei Colți se află singurul muzeu al chihlimbarului din România, unde sunt expuse bucăți de chihlimbar de peste 1,5 kilograme, roci semiprețioase, dar și unelte folosite în mină. De la magazinul de la parterul muzeului vă puteți alege bijuterii din chihlimbar.

Coborând din Țara Luanei, puteți poposi la Vulcanii Noroioși.
Pentru că traseul are o lungime de peste 200 de kilometri, recomand să fie făcut în două zile, asta și ca să vă puteți bucura de frumusețile pe care le veți vedea.

Other tracks

Satu Mare tour vezi

Satu Mare tour

160 KM
Info
Istria - Cazemate - Plaja Vadu vezi

Istria - Cazemate - Plaja Vadu

55 KM
Info
Poiana Marului vezi

Poiana Marului

93 KM
Info
Ibanesti - Bucin - Praid vezi

Ibanesti - Bucin - Praid

127 KM
Info